Over mij

Wie ben ik?

Ik ben Jozefien Dhondt, afgestudeerd diëtist met onderscheiding aan Hogeschool Gent. Gezonde voeding en sport hebben altijd een speciaal plekje gehad in mijn leven. Ik blijf mij bijscholen om bij te leren en up-to-date te zijn met de laatste nieuwigheden. Dit jaar ben ik o.a. ingeschreven voor het postgraduaat diabeteseducator.

Voeding heeft mij altijd al geïnteresseerd. We worden er dagelijks meermaals mee geconfronteerd en het is een essentieel onderdeel van ons leven. Voeding is niet enkel puur een lichamelijke noodzaak, maar het maakt eveneens deel uit van ons sociaal-cultureel leven. Bovendien is iedereen anders. Lichaamsbouw en metabolisme zijn bij elke persoon verschillend en uniek. Dit vormt een uitdaging om de ideale begeleiding te vinden op maat van de persoon.

Voeding is een item dat leeft, het evolueert continu. Dagelijks worden er nieuwe ontdekkingen gedaan of wetgevingen gemaakt over voeding. Net daarom is het boeiend om dit onderwerp van dichterbij te bekijken en te bestuderen. Iedereen heeft een andere visie op vlak van gezonde voeding. Daarom zijn diëtisten ook belangrijk: zij onderscheiden de feiten van de fabels.

Maar het belangrijkste is natuurlijk mensen helpen. Voeding heeft een grote invloed op het leven en de gezondheid. Het is mijn missie mensen te steunen en begeleiden in hun koers naar een gezond, aangepast eetpatroon. 


Mijn ervaringen

De eerste stage van mijn opleiding als diëtist vond plaats in AZ Delta te Roeselare. Daar heb ik meegewerkt in de grootkeuken. Hier heb ik het belang gezien van organisatie en controle van de gerechten. Als diëtist zorgde ik ervoor dat iedere maaltijd strookte met het dieet dat voorgeschreven werd. Verder vormden patiëntbezoeken een groot onderdeel van mijn stage. Maaltijdbevraging en toepassing van diëten stonden centraal.

Stage volgen in het UZ Gent heeft mij enorm veel bijgeleerd. Daar heb ik samengewerkt met de ervaren diëtisten om zo de kneepjes van het vak te leren en een beeld te vormen over de rol van een diëtist in een ziekenhuis. Dagelijkse screeningen op ondervoeding, kamerbezoeken, controle van de voeding in de grootkeuken, multidisciplinaire vergaderingen en consulten op zelfstandige basis vormden de pijlers van de stage.

Mijn scala aan vaardigheden werd verrijkt bij toonaangevende voedings- en sportcentra. Hier stond de combinatie gezonde voeding en beweging centraal om zo te resulteren in gewichtsverlies. Consultaties geven en sportoefeningen begeleiden waren de belangrijkste taken. Hier heb ik gemerkt dat iedere persoon anders moet benaderd worden. Iedereen is uniek en dient aldus een unieke begeleiding te krijgen op vlak van voeding en sport. Bij vermagering gaan voeding en beweging samen hand in hand.

Verder was ik op zelfstandige basis vertegenwoordiger voor diverse nieuwe voedingsmiddelen en medicijnen i.f.v. maag-darmproblematieken.